De beste Chinese webshops! Uitgekozen op betrouwbaarheid, veiligheid en aanbod!

Namaakproducten uit China

Op de Chinese marktplaatsen worden veel imitatieproducten aangeboden. Letterlijk alles is te koop op alle verschillende websites. Maar moet je dit wel doen? In dit artikel vertellen wij wat er allemaal te koop wordt aangeboden en waar je op moet letten.

Prada of nada? Merkproducten op AliExpress

Apple watches, Fjallräven rugzakken, sneakers van Adidas of Nike: helemaal hip, maar zeker niet goedkoop. Steeds vaker bestellen consumenten daarom namaakproducten via het Chinese AliExpress. AliExpress is een groot online platform waarop particulieren en bedrijven producten aanbieden voor de internationale markt. Je kan het zo gek niet bedenken of AliExpress, Gearbest, Lightinthebox of Alibaba heeft het. Zo ook imitatieproducten zoals kleding, schoenen en gadgets.

Alles over replica / imitatie producten uit China

Waar je vroeger kleding met een nepmerk vooral kon vinden op markten of op vakantie in het buitenland, zijn deze namaakproducten nu slechts een paar clicks van de Nederlandse klant verwijderd. Ook consumenten die op zoek zijn naar de beste deal voor een merkproduct, schaffen soms per ongeluk een namaakproduct aan. Wij vertellen je hoe het precies zit met merkproducten op AliExpress! Waar voorheen Chinese producten vooral bekend stonden om de lage prijs in combinatie met een vaak slechte kwaliteit is er veel verbeterd. Sterker nog, vaak zijn de producten niet van echt te onderscheiden. En hierin zit hem nu ook net de kneep. Want replica oftewel imitatie artikelen zijn in Europa en dus ook in Nederland verboden. Of het nu gaat om replica kleding of een andersoortige imitatie, zodra er sprake is van namaak, is de wet onverbiddelijk. Wil je weten wat kan en mag met Chinese replica producten? We bespreken de mogelijkheden en gaan bovendien in op de verschillende regels. De zeer omvangrijke markt voor Chinese artikelen heeft met de nodige voorzorg absoluut winstmogelijkheden.

Net niet echt

Kopers van imitatiemerken willen natuurlijk niet rondlopen met producten van Dolce en Banana, Coca Chonel of Mitchel Kors. Fabrikanten proberen daarom om hun producten zoveel mogelijk te laten lijken op het origineel. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar goedkope t-shirts of broeken van een bepaald merk of mooie horloges is het goed om kritisch te kijken naar de prijs waarvoor een artikel aangeboden wordt. Rolex horloges voor een tientje of Vans sneakers voor 15 euro: als het te mooi om waar te zijn lijkt, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wil je zeker zijn van wat je koopt? Lees dan de klantreviews of stuur een berichtje naar de verkoper.

Over wat nu precies namaak is, en dus strafbaar, is veel gezegd en nog meer geschreven. Het opzettelijk vermelden of zelfs de indruk wekken van een merk valt onder de wet op creatief en intellectueel eigendom. Hoe kom je daar achter? Dat is natuurlijk niet zo moeilijk. Staat er een dure merknaam of logo op een kledingstuk uit China? Dan weet natuurlijk iedereen dan het hoogstwaarschijnlijk om een imitatie gaat. Maar hoe zit het met een model of een snit? Is het dan ook strafbaar om in te voeren of te verkopen?

Correct zakendoen & nep producten in Nederland

Voor nep producten is in Nederland geen ruimte meer en dat is maar goed ook. Een product waarvan de koper aanneemt dat het een A-merk betreft, is misleidend en valt dus onder oplichterij. Vaak weten de kopers trouwens zelf uitstekend dat iets ‘nep’. Het grote prijsverschil tussen echt en nep zegt natuurlijk al genoeg. Ook als verkoper van zo’n nep product ben je trouwens strafbaar. Een lookalike is vaak weer een ander verhaal.

De wet onderscheid verschillende vormen van imitaties. Er zijn de zogenoemde nep producten, er zijn lookalikes en er zijn ook nog surrogaatproducten. Er worden veel rechtszaken over lookalikes gevoerd en de uitkomst is wisselend. Wil jij liever correct zakendoen? Vermijd dan dit soort lookalike producten en ga gewoon voor een goed en functioneel product. Let hierbij op de markt, de vraag en de inkoopprijs.

Goedkoop is duurkoop

Het aanschaffen van nepproducten is volgens de Nederlandse wet illegaal. Wij moedigen het bestellen van replica-producten dan ook niet aan. China heeft op het eerste gezicht wellicht veel te bieden in het goedkope segment. Denk maar aan bijvoorbeeld de kleine laptop ventilatoren en de universele opladers voor mobiele telefoons. Waarbij geschreven wordt “Net zo goed als ‘het origineel’ en een flink stuk goedkoper”. Pas ermee op, helemaal wanneer het opladers en andere elektronische producten betreft. Deze kunnen brandgevaarlijk zijn. Verkopers halen allerlei slinkse trucs uit om ervoor te zorgen dat hun producten niet opgespoord worden door de douane. Zo wordt er bijvoorbeeld op de verpakking gezet dat het gaat om een geschenk of wordt er een lagere waarde op het pakket geschreven, dit ook om de invoerrechten en btw kunnen omzeilen. Ook bij het aanbieden van hun producten gaan de verkopers sluw te werk.

  • Zo plaatsen ze bijvoorbeeld andere foto’s bij een product of verbergen ze producten door merknamen zonder klinkers te typen of af te korten.
  • Via Facebookgroepen en zoeksites vinden de consumenten en verkopers elkaar alsnog.
  • Het importeren van namaakproducten uit China is niet altijd zonder consequenties: de douane kan je pakketje onderscheppen en vernietigen. Als dat gebeurt ontvang je een brief en een boete.
  • Tevens bestaat de kans dat je verwachtingen niet waargemaakt worden: AliExpress merken die nagemaakt zijn, zijn mogelijk ook van een mindere kwaliteit dan het echte merk.

Bezint eer ge begint

Onze beste tip voor het bestellen van schoenen, t-shirts, broeken, gadgets en andere producten van nagemaakte AliExpress merken is vooral om je gezonde verstand te gebruiken. Denk goed na over of jouw winkelmandje misschien gevuld is met namaakproducten en natuurlijk over of je dat het risico op een boete waard vindt.

Wil de producent of contactpersoon in China geen voorbeeld sturen, zelfs niet als jij de kosten voor je rekening neemt? Dan kun jijzelf je conclusie wel trekken. Het gaat dan hoogstwaarschijnlijk toch echt over verboden Chinese replica producten.

Stel een vraag over Namaakproducten uit China

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuwsbrief!