De beste Chinese webshops! Uitgekozen op betrouwbaarheid, veiligheid en aanbod!

Alibaba

Voordelig inkopen voor ondernemers en particulieren begint bij Alibaba. Het kan haast niet anders dan dat je vast wel eens gehoord hebt van Alibaba. We bedoelen in dit geval natuurlijk niet de bekende sage met de veertig rovers. We hebben het over één van de grootste online handelsplatformen die er vandaag de dag zijn. En ja, ook Alibaba is gevestigd in China, net zoals veel van die andere voordelige online webwinkels. Maar laat je hier nu niet door tegenhouden, want daarmee doe je niet alleen Alibaba, maar vooral ook jezelf behoorlijk tekort. Op Alibaba.com is namelijk echt alles te koop. En met alles bedoelen we letterlijk ook echt alles!

Niet alleen het aanbod is enorm op dit Chinese handelsplatform, maar ook de concurrentie hier is enorm. Je begrijpt vast dat dit tot gevolg heeft dat de prijzen erg laag zijn. In het vervolg van dit artikel geven we je alle informatie over Alibaba.com. We maken je graag vast enthousiast door de voordelen van kopen bij Alibaba te noemen:

 • Mega aanbod van artikelen
 • Lage prijzen
 • Betrouwbaar en veilig
 • Snelle verzending
 • Nederlandstalige website en app
 • Engelstalige klantenservice die 24/7 beschikbaar is
 • “Payment protection”
 • Goede kwaliteit
 • Bestelling volgen via track & trace

Deze opsomming van voordelen is zeker niet volledig. Het laat je al wel zien dat een bezoek brengen aan Alibaba.com zeker de moeite waard is.

Over Alibaba

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat Alibaba een Chinese webwinkel is. Hoewel het hier zeker op lijkt is dit toch niet helemaal het geval. De term “handelsplatform” is al meerdere malen gevallen en dit is dan ook precies wat Alibaba is. Vele duizenden Chinese leveranciers bieden jou hun waar aan via Alibaba.com. Je koopt dan ook rechtstreeks van de fabrikant en niet via de naamgever van de website.

Alibaba is toonaangevend in China. Het bedrijf is in 1999 opgericht met de bedoeling om de zogenaamde B2B (business to business) van Chinese ondernemers met de rest van de wereld te bevorderen. We kunnen gerust stellen dat deze opzet geslaagd is. Vandaag de dag heeft de onderneming kantoren in meerdere landen en biedt het werkgelegenheid aan duizenden mensen. In China zelf heeft het ruim 60% van de markt van pakketbezorging in handen. Wereldwijd gezien is het een geduchte concurrent van bedrijven als Amazon en Ebay. Sinds 2014 staat de onderneming genoteerd aan de beurs van New York.

B2B betekent, even kort door de bocht, dat bedrijven onderling zaken met elkaar doen. Uitgangsprincipe hierbij is dat bedrijven altijd meer dan één artikel kopen. Bij veel fabrikanten kun je dan ook alleen in grotere aantallen kopen. Om je tot aankoop te verleiden krijg je vaak kwantumkorting. Dit houdt in dat hoe meer je van één artikel koopt, hoe hoger jouw korting (lees: hoe lager de prijs per stuk) is.

Het moge duidelijk zijn dat dit voor jou als ondernemer heel interessant kan zijn. Dit alles suggereert dat Alibaba.com voor jou als particuliere klant niet interessant is. Hoewel de kernactiviteit absoluut B2B is, kan shoppen op Alibaba.com ook voor jou als particuliere klant wel degelijk heel interessant zijn. Er zijn namelijk ook fabrikanten bij wie je wel “slechts” één artikel kunt bestellen. Ook als je meerdere gelijke artikelen nodig hebt voor een weekend weg met jouw vriendengroep, familiedag of vrijgezellen dag, dan kun je als particulier goed slagen bij Alibaba. Tot slot vindt je hier artikelen en producten die je op websites als AliExpress, LightintheBox en DealExtreme niet vindt.

Als ondernemer bestellen op Alibaba.com

Bestellen als ondernemer bij Alibaba is iets anders dan bestellen als particulier. We hebben het in dit geval niet over het bestelproces, want daarin zit geen verschil.  Als particuliere klant bestel je voor zogenaamd eigen gebruik, terwijl je als ondernemer de door jouw bestelde artikelen doorverkoopt. Als je artikelen in China koopt, dan ben je feitelijk importeur van deze goederen. Het is erg belangrijk dat je er absoluut zeker van bent dat de door jou bestelde artikelen voldoen aan de Europese normen, richtlijnen en wetgeving. Jij bent namelijk als importeur verantwoordelijk voor de producten die je hier (Europa) op de markt brengt. Denk hier niet te licht over, want je moet er niet aan denken dat er letsel of brand ontstaat door artikelen die jij uit China hebt laten komen en hebt doorverkocht.

Je zal dan ook enig onderzoek naar de fabrikant of leverancier moeten doen om problemen met betrekking tot goedkeuring, certificering en kwaliteit te voorkomen. Alle info kun je wat dit betreft vinden bij Alibaba, dus het is zeker niet zo dat je hier uren mee kwijt bent. Een beetje fabrikant verschaft je alle info omtrent zaken als certificering en keurmerken en biedt je de mogelijkheid om een sample te bestellen. We raden je aan om dit te doen, zodat je eerst zelf kunt beoordelen of het artikel aan jouw verwachtingen voldoet. Hierbij is het verstandig om bij meerdere leveranciers een sample te bestellen, zodat je het verschil in kwaliteit kunt beoordelen. Uiteraard vraag je ook bij meerdere leveranciers een offerte op. Je gaat zeker als ondernemer toch geen dief zijn van je eigen portemonnee?

Tip: veel leveranciers bieden je de mogelijkheid om een artikel te personaliseren. Zo kun je niet alleen jouw klanten een uniek product aanbieden, maar kun je ook jouw eigen logo of slogan “in de markt zetten”.

De betrouwbaarheid van Alibaba

Alibaba is net zo betrouwbaar als alle andere online webwinkels en handelsplatformen die er zijn. Natuurlijk zijn er ook op Alibaba.com bedrijven actief die het minder goed voor hebben met je. Maak dit vooral niet spannender dan het ook gewoon niet is. Immers, oplichters en fraudeurs opereren echt niet alleen in China. Ook bij Nederlandse webwinkels en online groothandels kun je immers opgelicht worden.

Uiteraard kun je er zelf wel het nodige aan doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van malafide praktijken. Zo doe je er goed aan de reviews op Alibaba over de fabrikant van jouw keuze te lezen. Kies uit voorzorg voor een leverancier of fabrikant waarover al een flink aantal reviews geschreven zijn. Dit geeft je een juist en betrouwbaar beeld en helpt je bij het maken van een keuze. Verder werkt Alibaba met zogenaamde “gold suppliers” en door Alibaba beoordeelde fabrikanten/leveranciers. Deze bedrijven hebben hun betrouwbaarheid in de praktijk bewezen en zijn dan ook in verreweg de meeste gevallen een goede partij om handel mee te drijven.

Alibaba geeft verder vorm aan de betrouwbaarheid door je de mogelijkheid van “Payment Protection” te bieden. Dit houdt in dat je betaalt aan Alibaba en deze geeft de betaling pas vrij aan de fabrikant of leverancier als jij je bestelling in goede orde ontvangen hebt.

Verzenden en verzendkosten

De verzendkosten worden vrijwel altijd voor rekening genomen door de fabrikant. Toch kan het wel eens zo zijn dat er verzendkosten in rekening gebracht worden. Dit kan het geval zijn als je samples bestelt. De leverancier ziet dit niet als een “echte order” en rekent daarom de verzendkosten aan je door.

Voor het verzenden wordt over het algemeen gebruik gemaakt van bekende pakketdiensten als UPS, FedEx en DHL. Een bestelling uit China wordt niet direct de volgende dag bij je afgeleverd. Dit zal je vast niet als een verrassing in de oren klinken. Je moet al snel rekening houden met een levertijd van enkele weken. Om enig idee te krijgen van het moment van afleveren krijg je een track & trace code waarmee je jouw bestelling van moment tot moment kunt volgen. Tegenover de langere levertijd staan natuurlijk wel de voordelen van de lage prijzen en het mega aanbod van artikelen.

Betalen op Alibaba.com

In tegenstelling tot bijvoorbeeld AliExpress kun je op Alibaba niet betalen met het vertrouwde iDeal. De meest gebruikte betaalmogelijkheid is de betaling per creditcard. Ook is betalen via Western Union een mogelijkheid die je hebt. De laatste mogelijkheid die je wordt geboden is betalen via bankoverschrijving. Deze laatste mogelijkheid wordt je overigens niet altijd aangeboden.

Het ligt in de lijn der verwachting dat je zal kiezen voor betalen per creditcard. Het is hierbij goed om te weten dat veel creditcard maatschappijen een aankoopverzekering hebben of bieden. Deze aankoopverzekering komt er in de praktijk op neer dat je jouw geld terug kunt krijgen in het geval jouw bestelling niet wordt geleverd. Of jouw creditcard(maatschappij) hierin voorziet is door ons vanaf deze plek uiteraard niet te zeggen. Check hiertoe dan ook tijd even de voorwaarden van jouw creditcard of bel gewoon even met de creditcardmaatschappij.

Alibaba.com, de eerste chinese webshop

Als je zo’n aanbod van artikelen aanbiedt, dan moet je er wel voor zorgen dat de website overzichtelijk is en enige structuur heeft. Alibaba is hier zonder meer goed in geslaagd. Je kunt de website instellen in het Nederlands. De vertaling is zeker niet altijd perfect, maar goed genoeg om duidelijk te zijn. Aan de linkerkant op de website vindt je een overzicht van populaire categorieën. Klik op “meer categorieën” voor het totale overzicht, want dit helpt je bij het zoeken en vinden van artikelen.

Een andere manier om te vinden wat je zoekt is de zoekbalk, bovenaan de website, te gebruiken. Tijdens het intikken van de zoekopdracht geeft Alibaba al mogelijke zoekresultaten. Een handig hulpmiddel dat je snel verder naar de juiste plek brengt. Het aanbod is dusdanig groot dat het aan te raden is om de productfilter te gebruiken. Tik bijvoorbeeld “speaker” in de zoekbalk in en je krijgt direct een aantal zoekresultaten. Wanneer je nu aan de linkerkant op je scherm kijkt, dan zie je dat je hier verschillende productfilters in kunt stellen. Ook dit is een handig hulpmiddel om snel daar te komen waar je wil zijn.

Over het algemeen worden aangeboden artikelen uitgebreid beschreven en voorzien van foto’s en video’s. Ook vindt je uitgebreide informatie over de fabrikant of leverancier.

Voor alle info over Alibaba, de klantenservice en de FAQ zal je even moeten overschakelen op de “internationale website” van Alibaba.com. Deze informatie is namelijk niet op de Nederlandstalige versie van de site beschikbaar.

De Alibaba app

Een internationale onderneming als Alibaba heeft natuurlijk ook een eigen app. Deze vindt je voor iPhone in de Appstore en voor Android toestellen is deze in de Play Store te vinden. Uiteraard is deze app gratis.

De app is in feite een kopie van de website van Alibaba en zo kun je de app dan ook gebruiken. Ook via de app kun je gebruikmaken van zoek -en productfilters en rechtstreeks bij de fabrikant bestellen. Het volgen van jouw bestelling via de app is een vanzelfsprekendheid. Handige opties zijn de QR scanner en de valuta omrekentool. Een verlanglijstje is snel aangemaakt en verder kun je ook via de app in contact komen met de klantenservice.

De klantenservice van Alibaba.com

De klantenservice van Alibaba is er alles aan gelegen om jouw vraag, opmerking of klacht snel en correct te behandelen. Op de website (internationale variant) vindt je het antwoord op tal van vragen over betalen, bezorgen, bestellen, levertijden, leveranciers, Payment Protection en ga zo maar door. Heb je toch een vraag die hier niet bij staat? Dan kun je het beste kiezen voor chatten met een medewerker. Deze mogelijkheid is, gezien het internationale karakter van Alibaba, 24/7 beschikbaar. Communiceren gaat in het Engels, dus dit zal je wel enigszins moeten beheersen.

De klantenservice is ook het adres voor het melden van klachten en/of fraude. Alibaba doet er alles aan om dit soort zaken zoveel mogelijk te voorkomen. Daarbij is het bedrijf erbij gebaat de goede reputatie die ze hebben te behouden. Klachten worden dan ook snel en efficiënt opgelost, waarbij er vaak partij voor jouw als klant wordt gekozen.

Alibaba is ook zeer actief op social media. YouTube, Twitter en FB zijn wat dit betreft het meest populair. Deze social media stellen jou niet alleen in staat om Alibaba te volgen, maar zijn ook een mogelijkheid om in contact te komen met het bedrijf.

Kortingen en aanbiedingen op Alibaba.com

Het meest bekende voorbeeld van korting op Alibaba.com is de eerder in het artikel genoemde kwantumkorting. Hoe meer je van één artikel koopt, hoe hoger jouw korting zal zijn. Naast deze korting wordt je overspoeld door dagaanbiedingen, weekendaanbiedingen, sale en wat al niet meer zij. Korting van meer dan 80% zijn de normaalste zaak van de wereld. Twijfel niet te lang, want de voorraad of de geldigheidsduur van deze aanbiedingen is vaak beperkt. Aan de andere kant, voor je het weet staan er alweer nieuwe interessante aanbiedingen en kortingen voor je klaar. Aan dit verschijnsel zeker geen gebrek!

Alibaba en de douane

Elk pakketje dat in Nederland binnenkomt moet langs de douane. Dit wil niet zeggen dat elk pakketje er ook door de douane wordt uitgepikt. Er zijn een aantal dingen die je moet weten als het gaat om wet -en regelgeving met betrekking tot kopen in China:

 • Tot een bedrag van €22,- is er niets aan de hand. Je hebt niets te maken met zaken als invoerrechten, BTW en inklaringskosten.
 • Van €22,- tot €150,- moet je in principe BTW en inklaringskosten betalen. Let wel, in principe, want jouw pakketje moet er dan wel uitgepikt worden. Wordt deze er wel uitgepikt, dan betaal je deze kosten gewoon bij aflevering aan de pakketbezorger.
 • Boven de €150,- krijg je te maken met BTW, inklaringskosten en Hierbij geldt hetzelfde als bij pakketten met een waarde tussen de €22,- en €150,-.

Als ondernemer dien je er wel voor te zorgen dat je al het papierwerk met betrekking tot de certificering, wet -en regelgeving op orde is. Jij bent hier immers als importeur voor verantwoordelijk. Meer informatie over dit soort zaken, alsmede informatie over BTW, invoerrechten en inklaringskosten vindt je op de website van de Belastingdienst.

Ga jij bestellen op Alibaba.com?

Je hebt nu behoorlijk wat informatie over Alibaba gekregen. Informatie die je helpt om een goed oordeel te krijgen of Alibaba voor jou wel of niet een interessante partij is. Als ondernemer heb je een andere verantwoordelijkheid als een particuliere klant. Je zal dan ook wat meer onderzoek moeten doen en ook het rekenwerk mag hierbij niet vergeten worden. Deze investering in tijd verdient zich echter vaak snel terug. Bestellen op Alibaba.com betekent voor jou als ondernemer voordelig inkopen uit een immens en uniek productaanbod. Hiermee kun jij je vervolgens onderscheiden op de Nederlandse online markt.

En als particuliere klant? Ook dan ben je van harte welkom bij Alibaba. Je zal iets meer moeten zoeken naar voor jou geschikte leveranciers, maar deze zijn wel degelijk te vinden.


Stel een vraag over Alibaba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Kobin schreef:

  Ik heb een product besteld op Alibaba 100 stuks en heb maar 80 ontvangen. De verkoper weigert om de rest te verzenden. Ik ben ontzettend boos en weet niet zo goed wat ik moet doen. Ik wil er alles aan doen om of mijn geld of het product te krijgen

  Mvg
  Kauwhari

 • JWC Gebuijs schreef:

  Ik heb een aanbieding van een Chinese leverancier voor het leveren van een dieselmotor gedreven looptractor 12 PK met twee wielen voor 1100 € inclusief transport afgeleverd in Nederland. Traktor is voor privé gebruik.
  Welke kosten kan ik voor invoeren verwachten? Lossen, douane, btw en invoerrechten?

  Vr. gr.
  JWC Gebuijs

Alibaba beoordelingen

Alibaba
3.4 : 9 keer gestemd

Meld je aan voor de nieuwsbrief!